24 07 77 05

Nakkemanipulasjon og øvelser bedre enn smertestillende

Nakkemanipulasjon og hjemmeøvelser er mer effektivt for akutte og sub-akutte nakkesmerter enn medisinering. Det er konklusjonen i en ny studie publisert i Annals of Internal Medicine.

Nakkesmerter er en plagsom og vanlig tilstand. 70% av befolkningen vil på et eller annet tidspunkt i livet oppleve nakkesmerter. Forskning for å veilede behandling av denne typen plager har til nå vært noe begrenset. En ny studie av kiropraktor og PhD Gert Bronfort indikerer at nakkemanipulasjon og hjemmetrening er mer effektivt enn medisinering for dem med akutte og subakutte nakkesmerter.

Studien ble nylig publisert i det svært anerkjente tidsskriftet Annals of Internal Medicine. Tidsskriftet er en av de mest leste internasjonale medisinske journalene.

Det randomiserte studiet undersøkte både korttids- og langtidseffekten av henholdsvis nakkemanipulasjon, medisinering og hjemeøvelser med rådgivning for akutte og subakutte nakkeplager. 272 personer med uspesifikke nakkesmerter fra 2 til 12 ukers varighet og et aldersspenn fra 18 til 65 år deltok i forsøket. Deltakerne ble delt i 3 grupper, hvorpå hver gruppe mottok en av de tre intervensjonene.

Mindre smerte etter nakkemanipulasjon og øvelser

Nakkemanipulasjon viste seg å ha en bedre smertelindrende effekt enn medisinering både på kort og lang sikt. Hjemmeøvelser med rådgivning ble også rapportert mer effektivt enn medisinering. Det ble ikke funnet noen betydelig forskjell i effekten mellom manipulasjonsbehandling og hjemmeøvelser med rådgivning.

Resultatene fra studiet indikerer altså at smertestillende medisiner ikke nødvendigvis er det første man bør ty til ved akutte og subakutte nakkesmerter.

Informasjon viktig

Professor ved Syd-Dansk Universitet og seniorforsker på Nordisk Institut for Kiropraktik og Klinisk Biomekanik Jan Hartvigsen gratulerer forfatterne og understreker betydningen av fokus på informasjon og øvelser.

- Dette randomiserte kliniske studiet er meget godt gjennomført, og det er all grunn til å gratulere Gert Brønfort og hans gruppe med den flotte publikasjonen.

- For kiropraktorer medfører resultatet at de nå skal sette ekstra fokus på informering og øvelser ovenfor pasienter med akutte nakkesmerter. I virkeligheten er de to behandlingene, som her viser seg dokumentert bedre enn medisinsk behandling i form av NSAIDs (Non-steroidal anti-inflammatory drugs, red. anm.), former for behandling som kiropraktorer benytter for pasienter med akutte nakkesmerte hver eneste dag, avslutter Hartvigsen.

Lenke

Bronfort G. et al. Spinal Manipulation, Medication, or Home Exercise With Advice for Acute and Subacute Neck Pain. A Randomized Trial. Annals of Internal Medicine. January 3, 2012, vol. 156 no. 1 Part 1 1-10.

Union Dental
Adresse

Markveien 25,
0554 Oslo

Følg oss
Kontakt oss

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
+47 91 90 58 78

© Markveien Fysikalske Institutt.
En del av Dr.Dropin AS.

© Dr.Dropin AS